Wybór najlepszych naczyń kuchennych do Twojego domu
Niezależnie od tego, czy odświeżasz swój zestaw naczyń kuchennych, chcesz wypróbować nowe przepisy, czy przygotowujesz się do gotowania, znalezienie odpowiednich naczyń ma kluczowe znaczenie. Jednak dzięki ewoluującej technologii produkcji naczyń i wielu markom pojawiającym się każdego dnia na rynku, wybór patelni i garnków, które pasują do Twojej kuchni i stylu gotowania, może być wyzwaniem, nawet dla profesjonalnych szefów kuchni.
To ważna inwestycja, którą chcesz dobrze przemyśleć. Znajomość potrzeb kulinarnych to najlepszy sposób na rozpoczęcie poszukiwań idealnego naczynia. Często gotujesz? Stworzyliśmy ten podręczny przewodnik, by pomóc Ci znaleźć idealne naczynia kuchenne do Twojego domu.
Naczynia z jakiego materiału wybrać?
Pierwszą rzeczą, która przychodzi do głowy przy zakupach naczyń kuchennych jest materiał z którego zostały wykonane. Wybór materiału, z którego wykonane są naczynie kuchenne jest jedną z najważniejszych decyzji, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy materiały, z których mogą być wykonane Twoje patelnie i garnki.
Stal nierdzewna
Stal nierdzewna, odporna na plamy i korozję, jest jednym z najpopularniejszych materiałów, z których wykonuje się naczynia kuchenne. Stal nierdzewna sama w sobie nie jest dobrym przewodnikiem ciepła, ale może być połączona z innymi materiałami w celu poprawy przewodności.
Ważną cechą, na którą należy zawsze zwrócić uwagę, jest to, czy naczynie ma obudowaną podstawę. Takie naczynie ze stali nierdzewnej jest nie tylko opłacalne, ale również znacznie lepiej przewodzi ciepło. Stal nierdzewną można również łączyć z innymi materiałami, takimi jak aluminium i miedź, aby poprawić dystrybucję ciepła i przewodność.
Ponadto stal nierdzewna nie wymaga regularnego smarowania wymaganego przez inne naczynia. Jest to idealny wybór dla każdego, kto szuka wysokiej jakości naczyń, które nie wymagają żmudnej konserwacji.
Żeliwo
Nic nie przebije uniwersalności żeliwnych naczyń. Mogą być używane w piekarniku, na kuchence lub otwartym ogniu. Ten gruby metal ma solidną krystaliczną strukturę, która daje mu ogromną wytrzymałość. Żeliwo również lepiej zatrzymuje ciepło w porównaniu z innymi materiałami. Materiał ten będzie idealny do przygotowania żywność, niezależnie od tego, czy jest to powolne gotowanie, czy szybkie smażenie.
Główną wadą żeliwa jest to, że na dłuższą metę łuszczy się i rdzewieje. Jednak nacieranie olejem, a następnie podgrzewanie, tworzy warstwę ochronną, która utrzymuje naczynie w dobrym stanie. Dobrze zadbane żeliwne naczynia kuchenne mogą zapewnić wiele lat bezproblemowego gotowania.
Ponieważ żeliwo jest podatne na rdzę, zaleca się, aby nie przechowywać płynów w garnkach przez dłuższy czas. Dobrym pomysłem jest również wytarcie do czysta żeliwnego naczynia po gotowaniu, a w razie potrzeby mycie ręczne.
Aluminium
Naczynia wykonane z aluminium są nie tylko lekkie, ale także dobrze przewodzą ciepło. Aluminium jest również niedrogie i wymaga niewielkiej konserwacji. Jest jednak podatne na wypaczenia i wgniecenia, ponieważ jest lekkim materiałem.
Zaleca się unikanie przygotowywania kwaśnej lub zasadowej żywności w aluminiowych naczyniach kuchennych, ponieważ będą one reagować z aluminium. Ponadto, należy natychmiast po gotowaniu wyjąć żywność, aby zapobiec wchłanianiu metalu.
Na co zwrócić uwagę przy wyborze naczyń
Teraz, gdy znasz już najpopularniejsze materiały, które możesz wybrać, następnym krokiem jest poznanie cech, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie naczyń.
Przewodzenie ciepła
Nie wszystkie metale są dobrymi przewodnikami ciepła. Żeliwo, na przykład, jest dobrym przewodnikiem ciepła, ale stal nierdzewna nim nie jest. Naczynia o lepszej przewodności zapewniają równomierne podgrzewanie potraw. Będzie również szybko reagować na zmiany temperatury podczas zmniejszania lub zwiększania mocy.
Reaktywność
Niezależnie od rodzaju naczyń, które chcesz kupić, Twoje zdrowie jest na pierwszym miejscu. Niektóre materiały, z których są wykonane naczynia kuchenne reagują z jedzeniem i mogą powodować poważne problemy zdrowotne. Na przykład aluminium reaguje z kwaśnymi produktami, takimi jak pomidory. Tak więc, jeśli przygotowujesz takie jedzenie na aluminiowej patelni lub garnku, można ono pochłonąć metal. Przy wyborze naczynia należy zawsze zwracać uwagę na jego reaktywność.
Trwałość
Niektóre naczynia pozostaną w doskonałym stanie przez lata, bez względu na to, jak często z nich korzystasz. Jednym z tych wspaniałych rodzajów naczyń są te wykonane ze stali nierdzewnej.
Konserwacja
Należy również wziąć pod uwagę ilość czasu, który należy poświęcić na utrzymanie naczyń kuchennych w doskonałym stanie. Jeśli nie lubisz polerować swoich naczyń każdej nocy przed pójściem spać, będzie Ci lepiej z produktami, które wymagają niewielkiej konserwacji, takimi jak żeliwo.
Zalecenia dotyczące pielęgnacji naczyń
Najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać dbając o naczynia kuchenne, jest materiał zastosowany do jego stworzenia. Niektóre materiały wymagają większej uwagi niż inne.
-
Żeliwo wymaga niewielkiej konserwacji. Sezonowanie - proces, w którym olej jest wielokrotnie nakładany na powierzchnię naczynia i podgrzewany, utrzymują je w dobrym stanie przez wiele lat. Ponadto należy czyścić je delikatnie po użyciu.
-
Stal nierdzewna jest najłatwiejszym do konserwacji materiałem. Po użyciu wystarczy umyć ją ręcznie gąbką i wodą z płynem do naczyń. Nie używaj gąbek do szorowania, które zarysują lub zniszczą materiał.
-
Aluminium jest podatne na przebarwienia. Naczynia aluminiowe można chronić przed przebarwieniami, mocząc je w wodzie z płynem do naczyń przez dłuższy czas. Można również użyć gąbki do szorowania, aby wyczyścić przypalone zabrudzenia.
Przejrzyj naszą bogatą kolekcję, aby znaleźć idealne naczynia do swojego domu.