Zadbaj by Twoja żywność była świeża dzięki naszym pojemnikom do przechowywania
Dzięki pojemnikom do przechowywania żywności możesz wyeliminować wszelkie problemy związane z przechowywaniem jedzenia. Pojemniki pomagają zachować świeżość pysznego jedzenia, dzięki czemu możesz cieszyć się nim później lub następnego dnia w trakcie lunchu. Niezależnie od tego, czy wybierzesz uniwersalne plastikowe pojemniki, czy szklane słoiki do przechowywania, możesz łatwo wyjąć wszystko, czego potrzebujesz z lodówki lub szafki, kiedy tylko chcesz. Nasze akcesoria do przechowywania zostały stworzone, aby spełnić wszystkie Twoje potrzeby w zakresie przechowywania żywności.
W vidaXL oferujemy duży wybór pojemników do przechowywania żywności i jesteśmy pewni, że mamy jeden lub dwa, które będą odpowiadać Twoim potrzebom.
Przechowuj swoje jedzenie za pomocą pojemników do żywności
Niezależnie od tego, czy szukasz pojemników do przechowywania jedzenia w szafkach, pudełek na resztki z obiadu czy pojemników, które możesz łatwo zabrać ze sobą w podróż, w vidaXL mamy dla Ciebie odpowiednie rozwiązanie. Pojemniki na żywność są niezbędne w każdym domu. Nasze pojemniki są łatwe w czyszczeniu i bez problemu może z nich korzystać cała rodzina. Niezależnie od tego, czy pakujesz lunch dla swoich dzieci, przekąski do biura, czy też chcesz przechować pyszne resztki obiadu, mamy dla Ciebie odpowiedni pojemnik.
Nasze pojemniki do przechowywania żywności mają wiele kształtów, rozmiarów i są wykonane z różnych materiałów, co ułatwia wybór odpowiedniego. Dzięki pojemnikom na żywność możesz łatwo i szybko zamknąć jedzenie, aby dłużej zachowało świeżość. Dotyczy to zarówno jedzenia o dłuższym okresie przydatności do spożycia, takich jak płatki owsiane, cukier i suchy makaron, a także resztek posiłków, które zwykle trzeba zjeść w ciągu kilku dni. Pojemniki są hermetyczne i niedrogie. Co więcej, wiele z nich można bezpiecznie przechowywać zarówno w zamrażarce, jak i używać w kuchence mikrofalowej.
Wybór odpowiednich pojemników na żywność
Podobnie jak w przypadku wszystkich innych produktów, przy zakupie nowych pojemników do przechowywania żywności należy wziąć pod uwagę kilka rzeczy. Przyjrzyjmy się, co należy wziąć pod uwagę:
-
Materiał. Wolisz plastik, stal nierdzewną czy szkło? Będzie to zależeć od tego, do czego planujesz używać pojemników na żywność. Na przykład szklane pojemniki i słoiki doskonale nadają się do przechowywania jedzenia w lodówce i podgrzewania żywności. Plastikowe pojemniki świetnie sprawdzają się w trakcie wycieczek lub w podróży. Stal nierdzewna to kolejna dobra opcja. Tylko uważaj, ponieważ materiał ten może się dość mocno nagrzać podczas podgrzewania jedzenia.
-
Uszczelki hermetyczne. Jeśli musisz przechowywać żywność, taką jak zupa, zalecamy wybór hermetycznie zamykanych pojemników. W ten sposób masz pewność, że zawartość się nie rozleje, nawet jeśli jesteś w ruchu. Jeśli przechowujesz żywność w szafkach, hermetyczne pojemniki są również przydatne, aby zapobiec przedostawaniu się mrówek i ciem spożywczych do środka i zapewnić maksymalny okres przydatności do spożycia. Pamiętaj, aby zdjąć pokrywkę podczas podgrzewania hermetycznego pojemnika.
-
Właściwości termiczne. Czy chcesz, aby jedzenie lub napoje były gorące przez wiele godzin? Jest to szczególnie przydatne, jeśli wybierasz się na kemping lub zabierasz ze sobą jedzenie lub napój w podróż.
Wskazówki dotyczące przechowywania żywności
Mamy też kilka asów w rękawie, jeśli chodzi o przechowywanie żywności i chcielibyśmy podzielić się z Tobą tymi wskazówkami i pomysłami. Przyjrzyjmy się im, dobrze?
-
Produkty mleczne, takie jak sery, jogurty i mleko, należy zawsze przechowywać głęboko w lodówce, ponieważ jest to najzimniejsze miejsce. Ser będzie długo świeży przechowywany w pojemniku na żywność po otwarciu.
-
Jeśli przechowujesz jakiekolwiek surowe mięso lub drób, powinno ono zawsze znajdować się na dnie lodówki. W ten sposób, jeśli wycieknie z niego trochę soku, nie wpłynie to na inne produkty spożywcze. Ponadto zawsze chcesz przechowywać surowe mięso w szczelnych pojemnikach, aby zapobiec wyciekaniu płynu. Na koniec należy zawsze przechowywać surowe mięso z dala od gotowanego mięsa, które przechowujesz w lodówce.
-
Aby jak najlepiej wykorzystać resztki, pozwól im ostygnąć, zanim włożysz je do lodówki.
-
Nigdy nie pozwól, aby mięso, drób, owoce morza, jaja i produkty wymagające przechowywania w lodówce leżały w temperaturze pokojowej dłużej niż dwie godziny. Idealnie byłoby schłodzić te produkty spożywcze tak szybko, jak to możliwe.
-
Upewnij się, że Twoja lodówka i zamrażarka są ustawione na odpowiednią temperaturę. Temperatura w lodówce powinna wynosić co najmniej 4 stopnie, podczas gdy temperatura w zamrażarce powinna wynosić poniżej -18 stopni.
-
Zawsze sprawdzaj wskazówki dotyczące przechowywania na etykietach. Jeśli masz wątpliwości, po prostu przeczytaj etykiety, aby sprawdzić, jak należy przechowywać dany produkt.
-
Kiedy Twoje jedzenie się popsuje, wyrzuć je tak szybko, jak to możliwe. W przeciwnym razie ryzykujesz rozwój bakterii w lodówce.
-
Jeśli jedzenie się zepsuło lub przeterminowało, wyrzuć je natychmiast, aby nie zanieczyściło innych produktów.
-
Zawsze sprawdzaj daty ważności. Może być w porządku użycie żywności, której termin przydatności do spożycia minął dzień lub dwa dni temu, ale w większości przypadków data ważności jest dobrą wskazówką, kiedy należy spożyć żywność.
-
Pamiętaj, aby regularnie czyścić lodówkę i od razu wycierać rozlane płyny. Zmniejsza to ryzyko rozwoju bakterii i przyjemniej jest otwierać czystą, uporządkowaną lodówkę.
-
Zachowaj swoje pożywienie w zamkniętych pojemnikach. Również w tym przypadku przydadzą Ci się pojemniki do przechowywania żywności.
Rzućmy okiem na to, co należy zrobić w przypadku utraty prądu, ponieważ czasami się to zdarza. W przypadku przerwy w dostawie prądu przede wszystkim należy jak najrzadziej otwierać drzwi lodówki i zamrażarki. W rzeczywistości Twoja lodówka będzie w stanie utrzymać żywność w niskiej temperaturze przez około cztery godziny, jeśli nie zostanie otwarta, i najprawdopodobniej w tym czasie wróci zasilanie. Zamrażarka utrzyma odpowiednią temperaturę przez 48 godzin przy zamkniętych drzwiach.
Jednak może być konieczne otwarcie drzwi, aby coś zjeść, co całkowicie rozumiemy. Dlatego po przywróceniu zasilania należy przede wszystkim sprawdzić temperaturę w zamrażarce i lodówce. Następnie musisz upewnić się, że całe Twoje jedzenie jest nadal dobre. Jeśli coś się popsuło, wyrzuć to do kosza.
Dzięki tym wskazówkom i poradom przechowywanie żywności powinno być dziecinnie proste. A dzięki odpowiednim pojemnikom na żywność nic Cię nie powstrzyma.
Uporządkuj swoje jedzenie
Organizacja jest kluczowa, jeśli chodzi o Twoją kuchnię. Chcesz mieć pewność, że każdy produkt ma swoje własne miejsce, a następnie przechowywać go w tym miejscu. W ten sposób możesz wydajniej ugotować obiad i szybciej rozpakować zakupy. O wiele łatwiej jest też złapać jakąś przekąskę, gdy spieszysz się rano. Możesz także chcieć śledzić swoje zapasy, aby zawsze wiedzieć, kiedy nadszedł czas, aby kupić więcej musli, ryżu i innych produktów spożywczych.
Przezroczyste szklane lub plastikowe pojemniki na żywność to obowiązkowa pozycja w szafkach. W ten sposób możesz łatwo zobaczyć, kiedy zaczyna brakować makaronu, roślin strączkowych i przypraw. Poza tym wyglądają o wiele ładniej niż jedzenie w oryginalnym opakowaniu. Gdy nie używasz pojemników na żywność, możesz z łatwością ustawić je jeden w drugim, aby zaoszczędzić miejsce. Zaufaj nam; zorganizowana kuchnia to wydajna kuchnia.
Marnuj mniej żywności w swojej kuchni
Skoro już jesteśmy przy temacie porad i wskazówek dotyczących przechowywania żywności i organizacji kuchni, rzućmy też okiem na to, jak łatwo można ograniczyć marnowanie żywności w kuchni. Bo spójrzmy prawdzie w oczy, nikt nie chce, aby jedzenie się marnowało. Pozwól nam więc podzielić się z Tobą naszymi ulubionymi wskazówkami dotyczącymi marnowania jedzenia.
-
Pamiętasz, jak wspomnieliśmy powyżej o inwentaryzacji spiżarni? Cóż, ta wskazówka pomoże również zapobiegać marnowaniu żywności, ponieważ zawsze wiesz, co masz w szafkach, zamrażarce i lodówce.
-
Zrób plan posiłków. Zapobiega to marnowaniu żywności i jest lepsze dla Twojego konta bankowego, ponieważ nie musisz chodzić do supermarketu kilka razy w tygodniu. Jeśli jesteś wyjątkowo sprytny, przygotuj podwójne porcje i przechowuj resztki w pojemnikach na żywność.
-
Przechowuj resztki w pojemnikach na żywność i zjedz je na lunch lub następnego dnia na kolację. Niektóre z nich możesz również zamrozić.
-
Jak wspomniano wcześniej, ważne jest, aby odpowiednio przechowywać żywność, ponieważ zapobiega to jej zepsuciu.
-
Bądź kreatywny. Jeśli masz pięć bardzo dojrzałych bananów, możesz je zamrozić i użyć do koktajli. A może ciasto bananowe? A może masz sześć jajek, które wkrótce stracą ważność – będą idealne na frittatę na obiad. Możesz także zrobić rozgrzewający gulasz, jeśli masz garść warzyw, które trzeba wykorzystać. Zawsze istnieją kreatywne sposoby wykorzystania jedzenia, które trzeba zjeść. Czasami trzeba po prostu pomyśleć trochę bardziej kreatywnie.
Kup pojemniki do przechowywania żywności na vidaXL
Jak wszyscy, na vidaXL kochamy jedzenie. Dlatego posiadamy dużą kolekcję różnych pojemników do przechowywania żywności. Mamy coś do każdej kuchni, dla każdej osoby i potrzeby. Pojemniki na żywność to niezbędnik w każdym domu. Bardzo ułatwią Ci życie. Idealnie nadają się do przechowywania resztek w zamrażarce lub lodówce, przechowywania suszonej żywności w szafkach i pakowania własnego lunchu lub drugiego śniadania dla dzieci. Zasadniczo pojemniki do przechowywania żywności są niezbędne w każdej kuchni.
Zapoznaj się z naszą bogatą ofertą online i zamów pojemniki na żywność z dostawą do domu. To nie może być prostsze, prawda? Rozumiemy, że przy tak szerokiej gamie produktów wybór może być trudny. Nie martw się; jesteśmy tutaj by Ci doradzić. Jeśli masz jakiekolwiek pytania lub potrzebujesz pomocy w wyborze nowych pojemników do przechowywania żywności, zawsze możesz skontaktować się z naszym Działem Obsługi Klienta. Chętnie Ci pomożemy.